Glossari

Descrivim tots els ingredients que fem servir segons la nomenclatura en que apareixen a les etiquetes (INCI, International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).També aportem definicions de termes cosmètics habituals.

Agricultura ecològica, biològica o orgànica. Termes sinònims. És una agricultura més respectuosa amb el medi ambient que la convencional. Segueix una estricta regulació que prohibeix els transgènics i limita la presència d’insecticides i adobs.

Al·lèrgens. Components dels perfums o els olis essencials que és conegut que poden provocar al·lèrgies. Per això són de declaració obligatòria a la llista d’ingredients de l’envàs. Generalment apareixen al final del llistat (ex: limonene, linalool, geraniol, citral ...).

Àloe barbadensis leaf juice. Àloe vera ecològic. S’obté de la part interna de les fulles de la planta. Entre moltes altres propietats, aporta suavitat i té un elevat poder regenerador.

Arachydyl alcohol. Alcohol araquidilic. Component sòlid obtingut de l’oli de colza que ajuda a donar viscositat a les emulsions.

Arachydyl glucoside. Emulsionant natural derivat del sucre (glucosa) i de l’oli de colza.

Argania spinosa oil. Oli d’argà ecològic. Molt ric, nutritiu i útil per combatre les arrugues. S’obté de la llavor de l’arbre d’argà, que creix al Marroc.

Avena sativa kernel flour. Farina de civada ecològica. Aporta molta suavitat a la pell i evita que s’irriti.

Behenyl alcohol. Alcohol behenilic. Component sòlid obtingut de l’oli de colza que ajuda a donar viscositat a les emulsions.

Behenyl glucoside. Emulsionant natural derivat del sucre (glucosa) i de l’oli de colza.

Butyrospernum parkii butter. Mantega de karité ecològica. Mantega vegetal molt rica i nutritiva. S’obté de les nous de l’arbre africà karité.

Caprylic/Capric Triglyceride. Derivat de la glicerina i d’altres olis vegetals. Té l’aspecte d’oli molt lleuger i és molt estable. Es fa servir sobretot a les cremes per afavorir que s’escampin sobre la pell.

Caprylyl/Capryl Glucoside. Tensioactiu derivat de la barreja del sucre (glucosa) i de l’oli vegetal.

Cera alba. Cera d’abelles. Aporta duresa als protectors labials. És l’únic component que fem servir que prové d’animals.

Cetearyl alcohol. Alcohol cetearilic. Component sòlid obtingut dels olis de palma i coco que ajuda a donar viscositat a les emulsions.

Cetearyl glucoside. Emulsionant natural derivat d'un sucre (glucosa) i d’olis vegetals.

Challenge test. Test de desafiament. Tècnica que permet comprovar que el cosmètic està ben conservat, és a dir, no es contaminarà un cop fabricat i mentre es faci servir.

Citric acid. Àcid cítric. Es fa servir per ajustar l’acidesa dels productes als mateixos valors que té la pell.

Citrus limon oil. Oli essencial de llimona ecològic. Component volàtil i molt aromàtic obtingut de la pell de la llimona. Aporta una intensa i característica olor i sabor. És el únic component que fem servir que conté al·lèrgens.

Cosmètic. Producte amb la funció principal de hidratar, netejar o protegir la pell o el cabell.

Cosmètica natural. Cosmètica respectuosa amb l’entorn. Això vol dir que fa servir ingredients naturals, mètodes de fabricació respectuosos i procura una gestió adient dels residus.

Cosmètica natural i ecològica certificada. Cosmètica que un organisme extern independent certifica com a realment natural. Comproven que compleix amb una sèrie d’estrictes requisits preestablerts, com el contingut ecològic i la limitació de components sintètics.

Cosmètica. L’art de barrejar aigua i oli, en percentatges variables segons la funció buscada.

Crema. Emulsió amb certa viscositat.

Dehydroxanthan gum. Derivat de la Goma xantana. Gelificant obtingut de la fermentació bacteriana de sucres. Dóna cos a l’aigua i es fa servir per fer gels i estabilitzar emulsions.

Ecocert. Empresa externa que certifica que els cosmètics són naturals. És la més coneguda al nostre país.

Emol·lient. Component que aporta suavitat a la pell.

Emulsió. Barreja d’oli amb aigua que es manté estable gràcies a la presència d’emulsionants i gelificants.

Emulsionant. Component que té afinitat tant per l’aigua com per l’oli i que evita que les emulsions es separin.

Gel de bany. Cosmètic amb la funció de netejar la pell. Incorpora tensioactius que aporten poder netejador i agents emol·lients que deixen la pell suau.

Gelificant.  Component que fa que l’aigua o l’oli agafin cos i siguin per tant més viscosos.

Glycerin. Glicerina. Component hidratant obtingut de diferents olis vegetals. Es fa servir sobretot en les cremes de mans per hidratar sense deixar sensació oliosa.

Glyceryl caprylate. Emol·lient.

Helianthus annus hybrid oil. Oli de girasol ecològic. Es tracta d’una varietat amb un contingut molt elevat en àcid oleic, que dona estabilitat i evita que es faci malbé.

Helianthus annus seed oil. Oli de girasol ecològic. Oli lleuger i hidratant.

Hialuronic acid. Àcid hialurònic. Obtingut de la fermentació bacteriana dels sucres, reestructura la pell i combat les arrugues.

Ingredient natural. Ingredient que prové directament de la naturalesa sense patir alteracions, o que es forma a partir d’altres ingredients naturals.

Ingredient natural i ecològic. Ingredient natural que s’obté de la agricultura ecològica.

Lauryl glucoside. Tensioactiu derivat de la barreja d’un sucre (glucosa) i un oli vegetal.

Llet. Emulsió fluida, de poca viscositat.

No irrita els ulls. Expressió que indica que el producte no irritarà els ulls en cas de contacte accidental. Com que no es ètic assajar directament en voluntaris i els assaigs en animals fa anys que estan prohibits, es fa servir tècniques in vitro alternatives.

Olea Europaea Fruit Oil. Oli d’oliva ecològic. S’obté de l’expressió en fred de les olives. Té un elevat poder hidratant i aporta molta riquesa.

Oli vegetal. Component que s’obté de l’expressió de llavors vegetals.

Olus oil. Alternativa vegetal i ecològica a la vaselina. S’obté dels olis vegetals, té aspecte semi-sòlid i tacte molt untuós. Serveix per donar riquesa a les cremes.

Parfum. Perfum. Barreja complexa de components naturals com ara olis essencials que aporten olor.

Pentaclethra Macroloba Seed Oil. Oli de pracaxi. Té un elevat poder condicionador del cabell.

PCA glyceryl oleate. Emol·lient. Dóna suavitat a la pell i afavoreix el pentinat del cabell.

Ricinus communis seed oil. Oli de ricí ecològic. Molt ric, es fa servir sobretot en protectors labials per aportar hidratació.

Rosa canina seed oil. Oli de rosa mosqueta ecològica. Té un elevat poder regenerador de la pell.

Sodium lauroyl glutamate. Tensioactiu derivat de l’aminoàcid àcid glutàmic i olis vegetals.

Sodium Phytate. Àcid fític. Prové de l’arròs. Capta impureses que podrien malmetre els productes.

Tensioactius. Components que donen capacitat netejadora als xampús i gels de bany. Tenen certa afinitat pels greixos, de manera que ajuden a arrossegar la brutícia de la pell.

Testat dermatològicament. Expressió que indica que un dermatòleg ha aplicat el producte en la pell de voluntaris i ha constatat que no dona problemes. És una garantia afegida de seguretat cutània.

Tocopherol. Vitamina E. Potent antioxidant obtingut d’olis vegetals com el de girasol. Evita que les cremes es tornin ràncies. A més aporta poder antioxidant a la pell.

Triethyl citrate. Derivat de l’àcid cítric i el etanol. Té l’aspecte d’un oli molt lleuger. Es fa servir en desodorants per evitar la descomposició de la suor i per tant la mala olor corporal.

Viscositat. Resistència a fluir. A major viscositat, més cos té el producte.

Xampú. Cosmètic amb la funció de netejar el cabell. Incorpora tensioactius que aporten poder netejador i agents condicionadors que faciliten el pentinat i eviten que el cabell quedi ressec.